Tuesday, February 21, 2012

4 WIDGET PERLU ADA UNTUK BLOG ANDA



Assalamualaikum dan selamat malam.




Widget yang basic tetapi penting untuk setiap blog:


1) Shout box


sumber: Google


shoutbox penting untuk blog. tempat di mana, readers tinggalkan jejak semasa blogwalking, blogger laen promote bisnes dan entri blog terbaru mereka. penting untuk kita melihat siapa yang singgah ke blog kita.


2) Blog list

Sumber: Google


bloglist penting bagi readers kita untuk ke blog orang lain. juga memudahkan kita untuk sentiasa update dengan entri blog yang kita suka. tidak perlu letak terlampau banyak bloglist. sekadar yang penting sahaja. bloglist membantu kawan-kawan kita menyebarkan entri terbaru mereka.


3) Labels

sumber: Pak Cek Biola


label juga antara widget yang penting bagi readers. kadang-kadang readers lebih berminat tentang sesuatu perkara. sebagai contoh, mereka meminati entri tentang makanan, mereka akan klik label "foods" dan semua entri berkaitan makanan akan keluar. memudahkan pembaca bukan!!


4) Top commentators

sumber : Google

Top commentator ni boleh melihat siapa yang selalu komen blog kita. top commentator, nama mereka akan tersenarai. ini sebagai tanda penghargaan kita kepada mereka dan mungkin juga rekod untuk kita. mungkin ada sedikit saguhati untuk mereka yang sentiasa komen blog kita.


Semoga kita sama-sama perbaiki blog kita.selamat malam.


notakakiPCB: tidur awal.esok pagi kul 8 ada kelas.


18 comments :

hawiz said...

saya xletak bloglist n top commnetor..uhuhu..cane nieh??

TehaaNFM said...

sy xletak top commentor and label..

Anonymous said...

bila nk umumkan keputusan contest GEO kamu?

nadia said...

nadia xletak shoutbox sebab ramaiii bebeno yang spam mengarut ngarutt..

YATZAKIE said...

mcmned nak wat label..saya xreti..hehe

fariha said...

camne nak letak top cmmentor tu??? ;)

~ariFFin~ said...

wahh..ini sudah bagus..just belum ada untuk pengkomen terbanyak lagi..hehe

KiD said...

suka dengan widget top commentator.. hehehee

Kancil 8349 said...

ada simpan kat blog yang lain tu tengah tunggu lagi...

ahsfantasy24 said...

erk..
ternyata sangat banyak kekurangan
blog saya. hhuhuhuuu~

My MiRa said...

:)

kutoOobambOo / ericoanaci said...

ajar lahhh

inche hlovate said...

untuk top comentator tak letak lagi.. tak ramai org yg nak komen la macm mana nak letak hihihi

NAL said...

top comentator x letak..x tahu nak letak mcm mana

fizafantagirO said...

salam , aiii .. dtg singgah sini =) .. yg 3 tu sy ada .. top commentators jer tak der .. :p

onie said...

auwww,thankayuk :))

whitecappuccino said...

labal jer tak der kat blog wc

fRaMe+LenSeS said...

Nadh xd top comentator