Sunday, February 19, 2012

SEGMEN ANDA BIJAK | UJI TAHAP GEOGRAFI ANDA


***STICKY POST SEHINGGA 19/2/2012. UNTUK ENTRI TERBARU, SILA SCROLL MOUSE ANDA KE BAWAH***


Selamat petang.


kali ini PCB nak buat segmen yang simple sahaja. mesti semua blogger pernah belajar Geografi waktu PMR atau SPM dulu-dulu kan. jadi, jom uji tahap geografi korang.


1) Buat satu entri dengan tajuk " SEGMEN ANDA BIJAK | UJI TAHAP GEOGRAFI ANDA"


2) Letakkan header Pak Cek Biola dalam entri tersebut dan linkkan ke entri ini.




3) Jawab soalan senang kat bawah ni



  • a) Berikan 2 tempat di Malaysia yang ada perkataan buah?


              Sebagai contoh Durian Tunggal, Melaka.



  • b) Berikan 2 tempat di Malaysia yang ada perkataan haiwan laut?


              Sebagai contoh Ulu Tiram, Johor



  • c) Berikan 2 tempat di Malaysia yang ada perkataan warna?


              Sebagai contoh Tanah Merah, Kelantan


4. Sila sambung ayat di bawah tidak lebih 20 patah perkataan. "Saya suka baca blog Pak Cek Biola kerana ..............................................................."


5.Dah settle semua, tinggalkan link entri anda di ruangan komen.


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1) terbuka pada semua blogger termasuk bukan follower blog ini.

2) seorang blogger hanya boleh menghantar satu entri sahaja.

3) Jawapan yang diberikan mestilah tidak spesifik seperti nama daerah atau nama tempat yang dikenali semua orang. bukan nama kampung atau taman perumahan (seperti Kampung Kemuning atau Taman Kenanga)

4) Sila letakkan sekali nama negeri.. sebagai contoh (Kota bharu, Kelantan) bagi memudahkan pihak penganjur untuk search di Google.

5) Pemenang dipilih berdasarkan jawapan paling tepat dan ayat paling kreatif. Keputusan adalah muktamad.

6) Hadiah buat pemenang
  • Pemenang pertama - review blog + topup RM10 (sebarang talian)
  • Pemenang kedua dan ketiga - review blog + topup RM5 (sebarang talian)
  • Pemenang keempat hingga kesepuluh - review blog


Tarikh tutup penyertaan adalah pada 11. 59 pagi, Ahad (19/2/2012)


Selamat mencuba!!



23 comments :

Hanim Irsyad said...

naty nak join la. cam best. :)

Sunah Sakura said...

waaaaaaaaaaaaaaa...nanti nak bagi jawapan kat sini, bagi semua tiru!!!! :p

~ariFFin~ said...

suweet comment..hahah.such a nice bro..

http://ariffinmutalib.blogspot.com/2012/02/segmen-anda-bijak-uji-tahap-geografi.html

Clumsy Boy said...

nak join. nak join..hahaha

badry azahary said...

nak join laaa.. bolehhh

faizulosman said...

dah join...
nah ambik jwpnnye...

http://www.mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/02/segmen-anda-bijak-uji-tahap-geografi.html

SyUhAdA said...

mnarik..

ANISA said...

nak join...tp...hehehe soalan sgt2 mencabar...

siyes menarik

NAL said...

NAL join..menrik soalannya.

http://nyteamlife.blogspot.com/2012/02/segmen-anda-bijak-uji-tahap-geografi.html

Iffah Afeefah said...

nah

http://gula-gulapelangi.blogspot.com/2012/02/segmen-anda-bijak-uji-tahap-geografi.html


pastikan aku mng

Marya Hana said...

aip, yang pentingnya soalan DURIAN TUNGGAL tu wa mcm kenal broooo ..

zakirul rahim said...

Dah join..wewewe...

ini link nyyeee..yee

http://zakirulrahim.blogspot.com/2012/02/segmen-anda-bijak-uji-tahap-geografi.html

yana-feehily said...

dah join.. ^__^

http://yana-feehily.blogspot.com/2012/02/segmen-anda-bijak-uji-tahap-geografi.html

c'axoera ヅ said...

rajinnyer bercontest2 :D best of luck to all :)

Zakaria's daughter said...

alaaa. macam mane nak jawapp nehh.
sume jawapann dah habis kene tibai.

agagaa.
wa memang tak buleh la geograpi gograpii neh

..cik gugu.. said...

wahh best nih ;)

diana said...

siap dapat hadiah lagi tu..
hah!!rugi sapa tak join..akak pun dah lama tak dapat topup2 ni..ekekke

Awie Omar said...

singgah sini jap. nak balas kunjungan pak cek biola. Tq komen sekali.

nadia said...

pak cikkkkkk! :)
dah lama nadia xsinggah sini. ada GA lagi la. :)))

slumberdek said...

kalau join mesti kalah....sebab tak tahu jawapan yer apa. hehehe masa sekolah selalu ponteng kelas geografi

Anonymous said...

a) Berikan 2 tempat di Malaysia yang ada perkataan buah?
- Kundang, Selangor
- Pantai Kundur, Melaka

b) Berikan 2 tempat di Malaysia yang ada perkataan haiwan laut?
-Pulau Duyung, Kuala Terengganu Terengganu
-Kota Belud, Sabah
-Kuala Penyu, Sabah

c) Berikan 2 tempat di Malaysia yang ada perkataan warna?
- Pantai Pasir Hitam, Langkawi Kedah
- Pantai Batu Hitam, Kuantan Pahang.

Jawapan percuma untuk direbut!!

Mau kuiz uji IQ lagiiiii..

Anonymous said...

a) Berikan tempat di Malaysia yang ada perkataan buah?
- Pauh, Arau Perlis

b) Berikan tempat di Malaysia yang ada perkataan haiwan laut?
- Sungai Yu, Kuala Selangor

c) Berikan tempat di Malaysia yang ada perkataan warna?
- Bukit Hijau, Kulim Kedah

Jawapan percuma untuk direbut lagi, lagi dan lagi!!

Vote untuk ujian IQ !!

~ariFFin~ said...

thanks PCB sebab berikan hadiah kepada saya...next time nk join lagilagilagi