Wednesday, February 22, 2012

TUTORIAL BLOG | CARA PASANG WIDGET MONTHLY TOP COMMENTATORS



Assalamualaikum dan selamat petang.


entri yang lepas, PCB ada senaraikan 4 widget basic yang perlu ada dalam satu blog. (rujuk entri ini). Antaranya ialah widget untuk bloglist, labels, shout box dan top commentators. Hampir ke semua komen yang diperolehi, mereka sudah memasang kesemua widget yang dinyatakan tetapi, ramai yang belum pandai memasang widget untuk top commentators.


Kali ini, PCB akan buat tutorial cara pasang widget monthly top commentators. Rasanya ia lebih praktikal kerana setiap bulan, kita dapat melihat siapa yang paling kerap komen blog kita. Widget kali ini adalah daripada Yahoo Pipes.



1) Pergi ke Dashboard blogger --> klik Design --> klik Page Elements


2) Klik Add a gadget dan pilih HTML/ JavaScript.


3) Masukkan apa sahaja nama widget tersebut dan copy paste script di bawah ini. 




<script src="http://l.yimg.com/a/i/us/pps/listbadge_1.4.js">{"pipe_id":"e4754fbed79eb700e2b80adf7541c447","_btype":"list","pipe_params":{"ExcludedNick":"YourNick","BlogUrl":"http:\/\/YourURL","RangeD":"RangeDays","NoTopCommentators":"TopNumb"},"hideHeader":true}</script>




cuba lihat perkataan yang PCB tebalkan dan berwarna merah, anda perlu tukar.

a) YourNick - tukar kepada nickname yang anda ingin excluded (seperti Anonymous dan nama anda sendiri)

b) http:\/\/YourURL - tukar kepada url blog anda

c) RangeDays - tukar kepada berapa lama tempoh yang anda inginkan (jika monthly - 30 hari, jika weekly - 7 hari)

d) TopNumb - tukar kepada jumlah top commentator yang anda inginkan (mungkin 5, 10 dan sebagainya)


sebagai contoh,


semua yang ditanda merah, sudah ditukar mengikut kehendak masing-masing.


4) Sudah siap, Save dan lihat di blog anda. Hasilnya seperti yang ada dalam blog PCB.

Hasilnya!! tara!!



Selamat mencuba!!


notakakiPCB: macam blog tutorial la plak blog PCB nih.hehe

8 comments :

Syahrulzaman Ahmad said...

terima kasih atas tutorial pakcik...

ummu said...

salam pakcek biola
terima kasih ya info nih

Alieza Dayasari said...

saya nak cuba yg ini lah... haaaaaaaaaaaa

Yanty Lee said...

Ty de excluded nick satu ni tapi still tak boleh , keluar juga.. kenapa yer?

Ummi Iman said...

Askm. Terima kasih utk widget ni

Noraqilah Johari said...

thanks a lot :)
meh komen sini pulak :)

http://noraqilahjohari.blogspot.com/

Raudzah Z said...

tqvm..akirnya dapat jugak buat widget ni..

Adib Site said...

dah lama cari widget ni.. thanks kongsi bro..