Monday, March 26, 2012

NAK KAHWIN MUDA BOLEH, TAPI...



Kalau citer bab kahwin, sape yang tak senyum sampai ke pipi kan.. bukan main hepi katanya. lebih hepi dan teruja dari aksi Awal Ashaari lamar Scha Alyahya dekat live TV.


tapi abang-abang kakak-kakak. kahwin ni bukan main-main. bukan macam beli gula-gula getah lepas tuh letak dekat kerusi bagi sape yang duduk atas kerusi tuh melekat dekat bontot. nikah ni benda serius. nak nikah biarlah sampai akhir hayat. jangan aje majlis kahwin nak berjuta-juta tapi tak sempat nak beranak pinak dah bercerai. buek rugi jo.


Nak citer bab kahwin muda. kalau nak kahwin muda boleh saje. kahwin, benda elok kan. nak dirikan masjid. benda yang elok, makin cepat makin bagus. Tapi.. (haruslah ada TAPInya uols..)



sumber: Google.


1) kalau diri sendiri makan pon tak terurus, harap dah keje tapi tak sampai tengah bulan, emak yang sponsor makan hari-hari, baek lupakan kejap pasal kahwin. kasi kewangan tu stabil dulu, baru leh kahwin. kalau duet pon x de, nak bagi anak orang makan apa? pasir? batu?..


2) kalau baca Al-Fatihah pon sangkut-sangkut, macam mana nak jadi imam anak dara orang. betol tak? belajar dulu ilmu agama. at least dapat digunakan untuk diri sendiri dan bakal isteri. ini tidak, kahwin nak cepat aje, bile tok kadi tanya masa nak bernikah, baca doa qunut. boleh pulak dia pergi jawab doa qunut pendek ke panjang?


3) kalau seluar dalam pon mak tolong basuh, cubalah sabar nak bernikah. maksudnya kat sini, kasilah diri tu matang skit. ini tidak, benda yang remeh pon orang lain nak selesaikan, bila dah bernikah nanti macam mana. dalam rumahtangga dugaan die lagi kuat. yang tak sabar dan kuat, memang nahas. 


sebenarnya, i nak gtaw, banyak benda yang perlu difikirkan sebelum bersedia untuk berkahwin. bukan hanya nak puaskan nafsu je sebab untuk kahwin. perlu fikir jugak dari segi kewangan, agama, personaliti, dan banyak lagi.


notakakiPCB : kahwin muda boleh tapi biar bersedia.


16 comments :

NAL said...

setuju..banyak tanggungjawab selepas berkahwin..persediaan mental sangatlah penting..

untuk PCB,
http://nyteamlife.blogspot.com/2012/03/thank-you-2.html

azalia hjsalleh said...

kalau dpt husband yg dh stable kewangannya, ada rumah, ada kereta, sesuailah kot kahwin..
tp kalau both pun still belajar..
hurmmmm kena fikir byk kali..
nk mkn apalah nanti..

Iffah Afeefah said...

Mental sedia oke da

lain blkng kire

sbb bile mental sdia

otometik da pk lain2

Joe_Hans said...

nak kawen sorok2 lar...kekekeke

man yusoef said...

ko bila nak kawen? agak2? hahahah

Mah@mahu said...

Jom sertai 'Projek Amal Blogger' dengan moto Kami Prihatin Kami Hebah di sini mudah dan pasti hebat..

Shafiq said...

setuju. :-) Kahwin nie bukan benda main-main. Tanggungjawab suma tuu..

J.Syazwana said...

akram pon selalu cakap camtuh. aku je yang sibuk2 nak kawen awal. wakakaka :P

amier_fekhry said...

klau dah cukup syarat tapi xde org yg nak mcm mn lak tu ya? hihihihi.... Kawin muda x salah asal tahu tanggungjawab msg2 k.

Rozuan Ismail said...

@NAL thanks for the entry

Rozuan Ismail said...

@azalia hjsalleh betul tuh lya, kena stable everything

Rozuan Ismail said...

@Joe_Hans haha.kahwin kat Siam ke?

Rozuan Ismail said...

@man yusoef kau dulu lah man

Rozuan Ismail said...

@Mah@mahu thanks ajak that program. InsyaAllah

Rozuan Ismail said...

@amier_fekhry pastinya ada yg berkenan

Ezad Skytech said...

byk tanggungjawab bila da berkahwin ni..bagi la semua stabil dulu kan..