Monday, March 19, 2012

RESPECT OTHER'S BLOG | THEY WILL RESPECT YOUR BLOG TOO



Selamat pagi.

dua tiga menjak ni PCB lebih selesa untuk update di awal pagi. mungkin itulah free time yang ada disebabkan siang hari sibuk dengan kerja yang macam-macam. hari ni kira boleh catat sejarah untuk diri sendiri. sebab for the first time pergi Sungai Gabai. Sebelum ni pon hanya pernah ke Tekala or Congkak. Tapi kali ini tak nak cerita pasal pengalaman ke sana, nanti-nantilah entry tuh. kali ini nak borak pasal Respect =).


PCB nak borak pasal respect dan PCB nak kecikkan skop kepada dunia blog. Sebenarnya, dalam dunia blog pon ada some bloggers yang tak respect terhadap the other bloggers.


sumber : di sini


Pertama, copy paste entri orang. PCB pon banyak dengar tentang isu ini. tak kiralah yang melakukannya adalah blogger baru mula bertapak atau dah lama femes. Kalau nak copy paste boleh,tapi kenalah patuhi syarat-syarat yang ditetapkan. minta permission dahulu dari tuan blog yang asal. Kalau tuan blog kasi copy paste, at least bagilah kredit lepas kita copy paste sebagai tanda ucapan terima kasih. ini tidak, bukan main seronok copy paste dan wat bodoh je tanpa segan silu. Macam manalah blogger lain nak hormat kita kalau kita sendiri tak respect hasil kerja orang lain.


Kedua, curi trafik blog orang lain. PCB pon kurang pasti dengan isu ini dan bagaimana sebenarnya curi trafik dari blog orang lain. tapi PCB ada terdengar tentag isu "iframe". Cuba tanya pada yang pakar mengenai isu ini. Yang PCB tahu, apabila someone tuh klik link ke blog kita, automatik link tuh bertukar kepada link blog orang lain. Kenapa gila sangat pada trafik? PCB tahu ada segelintir blogger yang gila trafik. PCB tahu trafik penting untuk meyakinkan advertiser untuk meletakkan iklan di blog kita atau dapat BE untuk Nuffnang (sebagai contoh), tapi bolehkan kalau kita cari trafik dengan cara yang betul dan bukan cara yang menipu. Bagaiman blogger lain nak hormat anda kalau korang lakukan perkara seperti curi trafik.


Ketiga, mengata straight to the point dekat blog. PCB tahu kita manusia yang selalu beremosi dan blogger membuat blog ada untuk meluahkan perasaan. Tapi, jadilah blogger yang profesional. tak perlulah nak mengata seseorang tuh siap dengan mention lagi blog mana-mana dekat blog anda. Apakah anda suka sangat untuk aibkan orang. Cuba bayangkan kalau diri anda diaibkan seperti itu oleh orang lain? pasti malu kan. Jadi, berlapiklah sikit kalau tak puas hati. Cuba berbincang dengan cara yasng betul. Jangan digunakan blog untuk kepentingan diri sendiri.


Jadi, secara teori, prinsipnya sama sahaja seperti kehidupan realiti. Hormat orang lain , InsyaAllah mereka akan hormat kita. Tak salah pon nak hormat orang lain =), malah lebih mulia di sisi tuhan. Jadilah seorang blogger yang sentiasa menghormati orang lain =)


notakakiPCB: study untuk kuiz esok. nantikan pengalaman di Sungai Gabai



10 comments :

whitecappuccino said...

kita tak hormat orang, bila la orang nak hormat kita kan?

~MuMu~ said...

BETOOOLLLLLL!!!
sayer lagi suka bace blog yg pedass, tapi point yg dier bawak tu betul..
originality terbukti, takde copy2..

Sam Banjamin said...

respect gained respect... tu patut diamalkan... seseorang blogger tu perlu ade etika dlm menulis blog....

CekbOlat-bOlat said...

sgt benci die tipu " shoutbox" tekan2 naik iklan smpai pnuh tab,hang lappy!

smpai skrg mmg tak dpt maafkn !

pfttttt~

Nath said...

no matter what we say we can't control what people want to write or how they want to be/react. Done a few posts regarding some issues but don't seems to improve at the same time got worse =.=

redlomo said...

copy and paste.. sungguh membosankan.. some time blogger dan pembaca perlu dapatkan benda yang fresh dari penulisan blogger sendiri

hazanis said...

bab mengaibkan orng nie la paling xsuka....suka hati jer eh....cer terkena dekat muka sendiri..baru tahu langit tu tinggi ke rendah..=)

Shafiq said...

Perlu ada saling menghormati. :-)

mr.dinie said...

stuju ngan entri ni..XD

Udinz.com said...

bagus...hormat menghormati antara blogger tak kira tua @ muda..hehe