Saturday, March 10, 2012

TEGUR SALAH TAK TEGUR PON SALAH



Selamat pagi..


bila berjalan sekitar shopping complex area KL, mata yang cantik kurniaan Tuhan ni boleh melihat panorama yang kurang enak. bukan sebab sampah dibuang merata-rata, tetapi lebih teruk dari itu. bila tengok adik-adik ( umur dalam sekolah menengah ) berpakaian seksi meksi sampaikan kalah Lady Gaga. kalau setakat tak pakai tudung tuh, normal lagi lah. ini pakai skirt kalau boleh lagi tinggi lagi nak pakai.entah apa yang nak ditunjuk pon i tak taw. bila bab baju plak, segala lurah dendam nak pergi tunjuk. kadang-kadang naik geli sampai muntah pink sebaba tak tahan sangat kegelian tuh.


bukan tak boleh berfesyen dik. I fahamlah dok area KL ni kenalah open minded skit. tapi at least, tutuplah skit. ini i tengok adik-adik yang sebangsa kita dengan pelancong asing datang Malaysia dah macam tak dapat beza. kadang-kadang kita plak yang ter"over" daripada mat dan minah salleh tuh. diorang tu omputeh tak pe lah. kita ni Melayu, Islam plak. jauh sangat beza tuh.


itu satu hal. lagi satu pasal kapel dok pelok-pelok dekat public. yang seksi meksi tu i tak kisahlah. yang ni masalahnya bertudung. apa kes? seriously i rasa meluat gila (sorilah terover skit.sebab memang meluat betol) .. perlukah kau bertudung untuk membuat maksiat? apa motif kau pakai tudung sebenarnya? bila kau bertudung kau melambangkan kau beragama Islam. setuju bukan!! so, kau nak tunjuk dekat yang bukan Islam tuh yang Islam kasi korang berpelukan macam tu ke? lantaklah ada yang terasa hati, apa i peduli.


hye.saya kucing yang comel.walau saya kucing, saya tak suka berpeluk dekat public dan tunjuk lurah dendam saya.hihi. =)


kadang-kadang i pon malas sebenarnya nak tegur. bukan sebab apa. for surelah jawapan diorang sama je. " korang pon tak betol ,ada hati nak tegur aku" .. "kau ingat kau alim sangat ke?".. tapi bila tak tegur kan, free-free je i plak tanggung dosa yang dok buat tuh. argh!! so, kesimpulannya, better tutup mulut, pandang tempat laen. benci dalam hati je lor.adik-adik zaman moden sekarang ni dah pandai menjawab. kalau kita kecik-kecik dulu pandai menjawab, mahu nak free-free je makan penampar kan. manja sangat adik-adik ni.


k lah.pada yang terasa, I am sorry. but kita fikir-fikir sendirilah ye.bye.


notakakiPCB: hot jugak entry nih ye.


16 comments :

cik abbit said...

sesungguhnya ape yg di perkatakan itu benar belaka :)

Afiq Yassin said...

best la entry ni..

jom terjah entry afiq yang baru
http://afiqyassin.blogspot.com/

Yumida said...

kucing pon malu nk tengok...haha

if x blh tegur secara terang-terangan...guna cara hiding...doa dlm hati moga Allah bukan pintu hati mereka..sedar akan kesalahan mereka...

wanabee said...

hehehe..nice sangat entry ni :)

senyumSOYA said...

bdak zaman skang ^^

salah siapa?
sama2 kita perbetulkan.. baik y muda mahupun yang tua..

Miszz Miza said...

shopping complex..mcm2 ada...hehe..pakcik biola! kini sy bertukar link ..sila klik.http://miszzmiza.blogspot.com

Kalamhati said...

biasa la tu..susah nk tego ke arah kebaikan..kita kena balik..huuh

zakirul rahim said...

blog wajah baruu!!! hahaha..erm biasa laaa...manusia zaman sekarang..islam dah macam bukan islam...

whitecappuccino said...

bukan kat KL jer..kat pantai timur pun sama..pakai seksi meksi..yg menunjuk2 dia ada boyfriend peluk2 pun ramai..memang sakit mata tengok..bkn nak tengok tapi nampak kan.

hazanis said...

huhu....sabar2 PCB...semoga mereka semua dibukakan pintu hati untuk bertaubat....InsyaALLAH..:)

Shafiq said...

Banyak dah anak-anak dara seksi-seksi.. Agak mencolok mata..

snf said...

macam macam manusia nie.harus ingat. manusia nie kadang kadang bukan mcm kita. addooi.tue yg susah..

shera haifa said...

org zaman skrg mmg xleh nk terima pendapat org lain.. bajet dye btl smua..

eiela said...

susah dah nak tegur budak-budak sekarang nih.

[sutera kasih] said...

tegur salah, x tegur pun salah kan..susah2 huhu..xpa, tegur dlm hati huhu

KiD said...

lain kali wan terus gi depan diorang, terus lempang jer.. hehhee