Thursday, April 5, 2012

ENTRI AUTOPUBLISH 1 | TIPS TRAVEL BAJET



** entri autopublish. entri ini dihasilkan lebih awal daripada tarikh sebenar. Penulis sedang bercuti di kampung. sekian.






Kebanyakan daripada kita mesti gemar berjalan-jalan kan. tak kiralah destinasi tuh just a few minutes dari rumah kita atau mungkin beribu batu jauhnya like overseas. Tapi, kini semua orang sedar yang kos semakin meningkat dan mereka perlu cut bajet untuk travel. Sekarang ini, banyak companies or agencies yang menyediakan travel bajet untuk mereka yang kurang mampu tetapi inginkan satu pengembaraan yang menyeronokkan.



Di sini, PCB ingin memberikan beberapa tips travel bajet yang mungkin sesuai untuk anda.



sumber: Google



1) Pilih pengangkutan yang murah dan selesa


Jika ingin travel menggunakan kapal terbang, belilah tiket terlebih awal atau sewaktu promosi besar-besaran kerana lebih murah dan berbaloi. Jika travel beramai-ramai, seeloknya kongsi kereta daripada membawa kereta berlainan kerana dapat mengurangkan kos untuk petrol dan dapat menjimatkan duit. Untuk merasa lebih selesa, lebih elok menaiki bas ataupun keretapi kerana murah dan boleh tidur ketika dalam perjalanan tanpa memikirkan untuk drive.



2) Pilih tempat tinggal bajet atau berkongsi tempat tinggal


Jika memilih hotel yang berbintang-bintang, sudah pasti kos agak mahal. Kini, banyak tempat menyediakan tempat tinggal bajet seperti chalet, motel, inn dan sebagainya. Harga lebih murah dan bilik tidur tidak kurang hebatnya. Seelok-eloknya berkongsilah seramai yang mungkin ( mengikut keselesaan). Sekurang-kurangnya kos untuk tempat tinggal dapat digunakan untuk perkara yang lain.



3) Bawalah bersama makanan yang boleh dimakan segera.


Makanan adalah penting kerana travel merupakan aktiviti yang memerlukan banyak tenaga. bawalah makanan yang senang dibawa dan mudah untuk dimakan seperti roti, gula-gula, sardin, biskut dan sebagainya. At least, apabila penat, boleh juga berehat sambil menikmati makanan. Selain itu, dapat menjimatkan kos yang digunakan. Faham sajalah makanan dekat hotel sangatlah mahal dan kurang mengenyangkan.



Rasanya itu saja untuk tips kali ini. jom travel sambil boleh cut badget. itu lagi bagus kan. no waste!!



13 comments :

Cik Bambam said...

woohoooo~!! x sabarnya kita nak gi bercuti.. ehhehehe

NAL said...

nice sharing..sekarang ni dah byk tempat2 penginapan yg berbajet rendah/sederhana..kita kena bijak memilih..

Spudin said...

nice ..tapi make sure jugak kena beli needs and wants je.. :) kalau tak, kan membazir tu nak g travel beli berlebih2

Shafiq said...

Tips yang berguna..:-)

amier_fekhry said...

tu lah, pilih tmpt yg selesa,menyeronokkan dan menjimatkan... br hati senang.

J.Syazwana said...

itulah. aku ni asyik plan je nak bercuti tapi tak jadi2. huhuhu. stress

Udinz.com said...

baru je balik dari travel kat Cameron Highland...jemput baca PCB..

huda jamil said...

lagi2 tips. sbb kiteorg g langkawi bulan 8 ni dan semua bajet di paras hidung. hehe.

faizulosman said...

tak tahu nak g bercuti di mana... terlalu bnyk tempat menarik kat malaysia ni...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/04/second-day-during-holiday.html

Arm said...

Nice dan banyak tips kat blog nie..

Rozuan Ismail said...

@Spudin betul tuh, beli mengikut kemampuan

Rozuan Ismail said...

@Udinz.com wah, g cameron x ajak kite pon

Sunah Sakura said...

bila kita nak backpacking lagi ni raja propa???