Saturday, April 21, 2012

LOMPAT TIKAM | BUNYI MACAM GANAS, TAPI SEDAP DIMAKAN



Selamat pagi dan salam sejahtera.


amboi kau PCB, kemain lagi panjang bebenor tajuknya. kalau buleh tajuk entri lagi panjang daripada isi. hikhik. sori. BTW, anyone pernah dengar kuih Lompat Tikam? PCB pasti kalau blogger atau reader dari Kelantan for sure tahu kuih ini.


Kuih ni nama je ganas, tapi tak de lah nak makan dia macam dalam citer The Hunger Games tuh. Kuih ni agak manis, well, biaselah tak sah kalau makanan dari Kelantan tak manis kan =). papepon kita tgk dulu macam mana rupa bentuk kuih Lompat Tikam ni.




Cuba tengok gambar Lompat Tikam nih. pelbagai warna ada kan. tapi seriously PCB sangat suka sebab dia manis dan ada pelbagai rasa.


Yang kaler hijau tuh, PCB tak sure apa, yang penting dia diperbuat dari tepung beras dan rasanya agak tawar. Yang kaler putih tuh adalah santan yang dicampur dengan tepung beras. Yang kaler merah tuh for surelah pulut kan. dan yang membuatkan lompat tikam ni manis adalah yang kaler hitam tuh iaitu gula melaka.


Biasanya di makan di pagi atau petang hari. Kalau kat Kelantan memang senang nak jumpa orang jual lompat tikam ni.


eyh, PCB nampak ada yang dah menelan air liur.hehe. k lah selamat berlompat tikam.huhu.


NOTAKAKIPCB:  nak tengok battleship =)


26 comments :

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

penah dgr jee name...tp x penah tgk !!!

Awie Omar said...

Salam. Terima kasih sebab sudi follow blog aku. Dengan senang hati juga telah
follow blog anda. Sebenarnya nak pelawa anda sertai NEXT TOP BLOGGER untuk
musim ke 2. Musim 1 dah habis. Boleh tengok kat blog dalam segmen NEXT TOP
BLOGGER. Harap sudilah turut serta. Kalau sudi nak jadi peserta - maklumkan
saja di ruang komen entri anda di sini (aku akan tengok balik) atau komen saja
di blog. Jika kurang berminat dan tidak mahu menyertainya pun tidak mengapa.
Maklumkan saja macam tadi jugak ATAU jika mesej ini tidak dibalas oleh anda
sebelum 24/4/12 maka aku anggap anda tidak mahu menyertainya. Apapun terima
kasih kerana sudi habiskan baca mesej ini.http://awieomar.blogspot.com/

NAL said...

hahaha..nama je ganas..tapi memang sedap la lompat tikam ni.

FasiHaH SupiaN said...

opss xpenah makan.hehehe kena cuba nie!

cik chinta said...

sbh xde. sobss

KuNanGKuNanG said...

penah try lompat tikam ni tp xpandai lA makan...

deno said...

kuih lompat tikam nie mmg glemer kat trg nie.. deno pun suka makan jugak.. byk jual.. pagi2 byk org jual.. deno lebih gemar yang kaler putih tu, kalau makan mesti habiskan yang warna putih dulu.. best.... :)

amier_fekhry said...

mmg best pun PCB.. arwah nenek FIK selalu buat.. tp skrg dh xde sapa nk buat..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

suka...tp akak biasa mkn yg johor punya namanya bubur sumsum.takda pulut.dan putihnya saja ada.mkn ngan air gula merah tu

Eera Shera said...

sedapnye..suka2 tp dah lama x mkn. #eh folo sini

whitecappuccino said...

lemak manis masin...memang sedap!!

Iffah Afeefah said...

Aku mmmg pling suke ni

Antara masakan klantan aku suke, akok n gulai kawah

Puan Besar Shag Yahaya said...

Tak pernah try lagi sebab tak suka makan pulut :P

Ezad Skytech said...

pernah dengar la nama Lompaty Tikam ni...tapi tak pernah cuba beli lagi...hee..nanti nak try la..:D

iyka syafika said...

seriusly tibe2 rse teringin nak mkn lompat tikam.esok mahu beli.abg pcb jgn jeles ye.=)

si kiut lavender said...

wah..
meriah sgguh warnanya..

bila boleh mrasa tak tawla..huhuhu

[PCL] said...

kalu kat sini bulan puasa jer baru teringat nk makan kuih macam ni...susah nk dpt pd bulan lain.

PakTeh Bakaq said...

Salam PCB!

Ce kamu crita sikit pasai sejarah apasai yg deme letak nama 'lompat tikam' tu!

azalia hjsalleh said...

lya x penah mkn.. haha

kak ina kl said...

kadang-kadang layan gak kueh orang kelantan ni..tapi tak leh tahan sebab ada yang manis.
dah tolong vote blog akak ker belum?

Sis AI said...

Err.. Prnh jugak try makan bnda ni, tp tak boleh msuk tekak daa, wakaka! Ntahlah bro.. Bkn tekak Amerika, tp mngkin kureng biasa mkn kot.. Hehe!

KiD said...

nak masak pun susah... kena lompat dan tikam, baru jadi.. ehehehe

KiD said...

@Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) biasa time bulan posa, banyak laaa ada

KiD said...

@NAL makan sambil lompat dan tikam menikam.. hehehee

KiD said...

@FasiHaH SupiaN suruh wan masakkan... hehehehe

KiD said...

@KuNanGKuNanG nak pandai, kena pandai lompat2 dulu.. hehehee