Saturday, May 26, 2012

BERAT BADAN LISA SURIHANI NAIK SELEPAS KAHWIN


Lisa Surihani..


ini artikel menarik dari Newspaper mstar online yang baru PCB baca. Lisa Surihani dikatakan telah naik berat badan sebanyak 4 kilogram selepas tiga bulan berkahwin dengan Yusry. Lisa gembira dengan perubahan itu kerana dia menyatakan sebelum ini dia terlampau kurus.


Lisa merupakan salah seorang yang terkena sindrom "berat badan naik" selepas kahwin. PCB yakin majoriti orang yang kahwin pasti akan berat badan bertambah naik. kalau dulu kurus, sekarang ni dah nampak tembam sikit sana sini. Siapa yang dah tengok gambar Ashwarya Rai yang latest ni? berisi sangat.



Jadi, Apa sebenarnya punca peningkatan berat badan selepas berkahwin?


1) Genetik --> mungkin keturunan kita ni jenis badan cepat naik bila kurang exercise atau terlebih makan. Jadi, kita refer mak ayah atau atuk nenek kita tentang masalah ini.


2) Food availability --> Bila dah kahwin, bini masak macam-macam dekat rumah, dekat dapur tu mesti ada makanan dalam fridge. kalau bujang-bujang dulu, nak masak malas sikit, nak makan kena keluar pergi kedai. so, akses kepada makanan tuh lagi senang bila kahwin =)


3) Laki jadi bahan ujikaji --> Bini ni selalu test resepi baru. nak tak nak, laki la kena jadi juri masterchef untuk bini kasi bape markah. dapat plak makanan tuh sedap, yang laki memang makan sampai habislah kan. mana tak perut kedepannya.hikhik.



Sebenarnya, PCB ada terbaca tentang kenapa berat badan naik selepas berkahwin daripada sudut perubatan. Ia berkait dengan hubungan suami isteri sebenarnya. berlaku perubahan hormon dan emosi pasangan yang lebih bahagia dan gembira. nanti google ok =)


p/s PCB ni belom kahwin, perot dah ke depan.hikhik


20 comments :

azalia hjsalleh said...

Lya dh la mmg gemok.. x kan lepas kahwin nak gemok lg.. OH NO !

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

yeaayyyy dh ade baby laaa ek si Lisa ni ek???

Ayuni said...

hormon....

hafiz hafizol said...

Nice.. Hahahaha.. majoriti adik beradik aku akan naik berat badan setelah mereka kawen... nak2 abg2 aku.. tapi kalau dpt isteri yg x pndai masak camne tu.. kih3..

whitecappuccino said...

mak2 naik berat badan bila makanan tak habis, mereka tolong habiskan..membazir buang hehe

Cik Mizah said...

kadang tu pembawakan budak....hihi....PCB dah kedepan belum waktu ? isk2....hehe

hazanis said...

biasanya berat badan naik disebabkan bahagia hidup dgn orang yang tersayang..:))

Iffah Afeefah said...

kau banyak makan

pasal tula

titan said...

biasalah tu..banyak makan..

shafiq said...

haha , biasa lar tuh bila dah kahwin ,

iejjah piejah said...

naek berat badan adalh suatu kebiasaan..tiada yang pelik..4 me lah :D

Sunah Sakura said...

pernah baca gak pasal perubahan hormon dan emosi selepas kahwin tu..hehehe

kiera'sakura said...

ada peluang la berat akak naik lepas kawen nt.. hikhikhik :p

akubiomed said...

Wanita kalau obesiti akan menjejaskan hubungan kelamin bagi yang berkahwin.

Sharidawati Shahrudin said...

lisa so chomel !!!!!! hehehe

hazman aka species1980 said...

Dalam proses pertambahan dan perubahan hormon la nie....

NAL said...

hati senang agaknya =)

amier_fekhry said...

hati senang bukannya sbb dh kaWIn jer.. fik bl dh kerja berat bdn naik mendadak..

deno said...

biasa mmg cam ni kan? kalau kawen mesti jadi gemuk.. nape ek? pelik betul.. huhu

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Saya nak kurus lepas kahwin! ;)