Friday, June 22, 2012

JANGAN JADI PEMANDU KERETA YANG ANGKUH DAN SOMBONG



Menyampah. Itu je the best word PCB nak describe. Especially to those yang berkereta. (majoriti kecil sahaja, bukan semua). Why, nanti PCB bagitahu apa yang buatkan PCB bengang dan sakit hati dengan beberapa pengguna kereta yang angkuh dan berlagak.




PCB cerita melalui pengalaman diri sendiri. Pada tuan yang terasa, ape PCB kesah, memang terang-terangan korang buat salah. Silap besar buat dajal dengan blogger, sebab we have blog untuk bersuara. peace yaww!!










1) Bawak kereta laju-laju musim hujan dan pecut depan kita =(


Bayangkan kita yang berjalan kaki ni punyalah berlari-lari di tepi jalan untuk cepat-cepat mencari tempat berteduh, tetiber ada kereta laju memecut dalan hujan lalu tepi kita. Agak-agak apa yang terjadi pada pakaian kita. Of course, basah kuyup. Damn!! Kau dahlah berbumbung, nak cepat pergi mana. tak basah pun kau. Kau nampak orang tepi jalan makin kau laju bawak kereta ye. Kurang ajar sangat!! sabar je lah.




2) Parking dekat zebra crossing.


Kau tak perlulah nak bagi alasan bodoh yang tak de parking, sebab tuh kau parking betul-betul atas zebra crossing. Owh, menyakitkan hati.. bayangkan kita nak melintas pon jadi susah. Parking baek punya!! memang kasi halang laluan pejalan kaki. Taw kau ada kereta. Tapi tak perlu nak show off sangat depan semua pejalan kaki. 




3) Hon mengejut..


Dia hon bukan sebab nak bagi amaran or what dekat pengguna yang lain, tapi just suka-suka. nak bagitaw dia ada hon untuk ditekan. Maw orang jalan kaki tuh lemah jantung ke latah ke apa? kan dah jadi kes lain plak. Kita yang boasa-biasa ni pon kalau tetiber ada orang hon suka-suka, berderau jugak darah ni kan.




Ada banyak lagi. PCB listkan apa yang PCB ingat je lah ye.kalau korang ada pengalaman nak tambah apa-apa ke, boleh bagi dekat ruangan komen.




p/s tak sabar nak jalan-jalan istimewa esok



14 comments :

whitecappuccino said...

Sakit ati bila keta overtake dari sbelah kiri dgn tiba2.

Sam Bredariol said...

"Silap besar buat dajal dengan blogger, sebab we have blog untuk bersuara"..hahaha.. i like this sentence.. :D

aku pantang bab hon tu sbb aku ni jenis cepat melatah..aku pernah kena tapi atas motor..cuba bygkan kalau aku yg terkejut ni melatah atas motor.. kan tak pasal2 je..

babycomel said...

bawak kete laju2 masa hujan.. haa, yang tu salu jadi. dah tau hujan lebat, berhati2 lah kan, jalan licin ni main pecut cam apa je.. bahayakan nyawa org lain je kan? kan?

NAL said...

suka sangat potong memotong walaupun dekat double line..asal nak potong sangat? kalut nak ke mana? bukan kau sorang ja yg guna j/r tu..

cukup la setakat ni luahan NAL..

CourFeyLia said...

paling x ske org bunyi kn hon... tkijut laaaa... lg pns klo die yg slh tp die plak yg bunyi kn hon...

deno said...

walaupun belum ada lesen kereta, deno pun tak suka pemandu yang kurang ajar dan sombong sampai menyusahkan org lain.. kan PCB?

Alieza Dayasari said...

leceh lah berhadapan dgn pamandu yang kurang bertamadun .....
mereka hnya pk mereka nk cepat jer..
lainlah ada kes2 tertntu... saya maafkan lah juga.

nurul cHempaka said...

alaaa...nurul suka bwk kete mcm kura2..ok?haha

azalia hjsalleh said...

plg sakit hati yg no 3 tu kot..
kita dh la terkejut bila dgr bunyik hon
mau sakit jantung

Arol Mubin said...

Nombor 3 tue Arol selalu jugak kena! Time tengah jalan tiba-tiba kena hon. Bila diteliti, takde buat salah apa pun. Saje nak menunjuk kereta lah tue! Hahaha! :D

Ezad Skytech said...

paling sakit hati bila tgh jam..time tu jugak la kereta nak sibuk2 tukar line...bagi signal terus masuk..perghhh...kalau eksiden..tak ke susah nanti...

Ezad Skytech said...

kena hon dgn lori lagi rasa nak gugur jantung...tahu la dia tu besar..jgn nak guna hon sesukati...kalau org tu ada sakit jantung..boleh membawa maut..huhu~

Denaihati said...

antara yg teruk pernah jumpa meludah luar kereta, memang nasib la sapa2 kat belakang terutamanya motosikal

Iffah Afeefah said...

slamatla aku tak ske hon

bg aku hon itu bingit