Saturday, June 9, 2012

TIPS JIMAT BELANJA | VERSI GAYA HIDUP SIHAT



Assalamualaikum dan salam sejahtera.


amboi, dah ada yang bising nape PCB tak update blog semalam. sorilah u guys, tetiber mood berblog terkubur semalam.hikhik. tak kan ada yang dah rindukan PCB. malulah i macam ni. jangan rindu-rindu ok =). Korang semua mesti pernah merasai musim-musim duit dalam poket tinggal habuk je kan.huhu. biasanya hujung-hujung bulan lah kan. tak kiralah yang dah keje, apatah lagi yang tiada pendapatan tetap macam PCB nih.


Kali ini PCB nak share some tips untuk jimat belanja dalam masa yang sama mengamalkan gaya hidup sihat =)



1) Kalau pergi makan dekat kedai atau cafe atau apa-apa jelah, prefer minum air kosong je lah atau nama fofular jus langit!! ehh! silap. "sky juice". harga minuman mahal taw sekarang ni. agak-agak milo ais berapa ye? kan dah jimat seringgit lebih tuh. Tambah pulak, memang elok minum air kosong nih. tak de nak add gula dalam badan tuh. Say no to kencing manis!! =)


2) Jangan asyik makan nasi dengan ayam je. mahal kan harga seketul ayam goreng skarang ni kan. cuba varietikan makanan tuh, ganti dengan ikan (rasanya lebih murah harganya) ataupun telur. lagi jimat. still sumber protein kan. tak pon makanlah tempe ke. lagi murah dan masih ada sumber protein.


3) Jangan lupa ambil sayuran dalam pemakanan anda. Kalau tak suka sangat makan sayur dan nak jimat duit, cuba ambil lauk yang memang sekali dengan sayur. contoh macam tomyam ayam. dalam ayam tuh sekali dengan kubis, carrot semua kan. harga kira satu je kan. boleh jimat duit, dalam masa yang sama dapat sumber vitamin. Makan sayur untuk elak dari cepat kena sakit!! ingat taw!!



4) Elakkan makan mee segera waktu tengah tak berduit. Maggi memang murah dan kos paling rendah untuk bagi kau bermacam-macam penyakit. Kalau nak makan sangat boleh, tapi jangan everyday. botak kepala kau nanti.jatuh saham ok!! cuba alternatif lain macam roti dan kaya yang lebih berkhasiat dan murah.



5) Sentiasa amalkan makan buah-buahan. Buah-buahan memang sedap dan bagus untuk kesihatan. tak perlu cari yang mahal-mahal. Pergi saja dekat pasar malam. RM5 10 biji, murah kot. pilihlah yang nampak berkualiti dan rendam dulu dalam air sebelum makan. Lepas tuh makan aje baca bismillah. InsyaAllah selamat =). kalau yang tak de peti sejuk, buah-buahan boleh tahan dalam seminggu pada suhu bilik.


6) Kalau ada rice cooker kat rumah atau dekat bilik, better masak sendiri. lebih jimat duit, lebih sihat. kat kedai tuh bukannya kita tahu berapa sudu gula dia letak dalam makanan kita. At least, kat rumah, kita tahu berapa sudu kita letak, boleh control kesihatan kita plus. makanan tak habis boleh panaskan lagi. kan jimat tuh!!


Sebenarnya berjimat bukan berertinya kita tak boleh jaga kesihatan kita. semuanya bergantung pada kita nak atau tidak. Selamat mencuba tips ini. kalau ada yang nak tambah tips apa-apa lagi, bolehlah share kat ruangan komen ok =)


p/s pada yang belum join blog review PCB, boleh klik sini.. tengah malam esok PCB tutup.


23 comments :

onie said...

jimat cermat tu mesti :D

Ayuni said...

yg bab mkn maggie tu sye setuju....

Iffah Afeefah said...

meggi tu aku suke

Hazwan Arif said...

baru lepas makan megi >__<

http://kalampatah.blogspot.com/

pena rozie said...

suka maggi tp berpd2 la....

Alieza Dayasari said...

skrg ni duit mengalir macam air. cepat jer habis.

NAL said...

jimat cermat itu perlu..

whitecappuccino said...

kadang2 ikan lebih mahal dari ayam tau..

Yumida said...

stuju...air kosong klo dipraktik minum hari2 mmg sedap...tp klo jns yg x pnh layan air suam..sure tercakap..apsal air ni rs x manis...eh..cam x logik pulak..

thanks utk tips...nnti sy amalkan! even sukar mkn tanpa ayam...

*sy terlebih minit hantar blog review PCB td...hope PCB sudi trime..

azalia hjsalleh said...

perkara yg lya amalkan bila pegi kerja..

1) everyday bawak air masak dri rumah.. so stoplah beli minuman dekat luar.. & sekaligus kita boleh amalkan minum air putih dgn byk..

2) bawa bekalan.. ini mmg jimat.. x payah beli makanan kat luar.. tapi bab ni kena rajin bgn pagi utk masak lew.. certain org malas.. no malas2 okay!!

3) bawa kereta dlm keadaan normal.. maksudnya tak payah nak bawak laju2.. bila bawak kete laju... kita tekan minyak byk2.. so minyak kete cptlah habis..

LaLa mhdnor said...

nice tip, thanx for sharing :)
akan cuba buat, hehe

Puteri Iqa Izyan said...

bab air kosong kat kedai tu kan kureng sikit. biasenye air kosong kat kedai2 ni tak bersih. bau semacam. lepas tu nampak berhabuk je. :P

tp bab mee segera tu, huihh. tu mmg makanan wajib time pokai. haha

KiD said...

memang tips yang sangat jimat cermat.. =)

Mak Lagenda said...

Tiap2 bulan kena berjimat sbb gaji lmbt lagi nak masuk!

Kah kah kah..

KorN said...

eh, rse nya kan PCB, harga ikan lagi mahal dr seketul ayam sekarang ni...
*prefer masak sniri jer.. tapi aku pon makan kat kdai gak.. hehe

deno said...

info yang menarik ni... thnaks PCB!!! :)

qasehraihan said...

wah wah wah..best tips ni..
memang tengah nak berjimat niss..hehe

http://www.qasehraihan.blogspot.com/2012/06/dedikasi-istimewa-untukmu.html

Anak Ulu Cheka said...

masak sendri lebih jimat dan sedap :)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

suke amek buah skali dlm mknan..

Sharidawati Shahrudin said...

bagus berjimat tu tp jgn abaikan zat yg ada dlm makanan kita :)

KiD said...

skali skala leh makan maggie.. hehehee

Kasih Ibu said...

minum air kosong jer..sihat dan boleh elakkan penyakit

Kasih Ibu said...

minum air kosong jer..sihat dan boleh elakkan penyakit