Monday, December 17, 2012

BANYAK MULUT BIAR BERPADA



Pernah tak jumpa dengan orang yang banyak mulut? biasanya wanita.tapi jangan terkejut, ada je golongan lelaki yang banyak mulut. Banyak mulut ini kira senang faham, orang yang kerjanya asyik nak cakap je.Memang ada faedah kalau banyak mulut ni, tapi keburukan dia lagi banyak daripada kebaikan.



Biasanya orang banyak mulut ni suka kritik dan hentam pelbagai perkara. Ada saja yang tak kena bagi dia bila bercakap tentang suatu perkara. Itu salah ini salah. itu kena tukar. ini kena upgrade. seolah-olah apa yang orang lain buat semua tak betol. macamlah dia tu perfect kan. Mereka ni biasanya suka menghentam je tapi jarang nak bagi idea untuk memperbaiki. Ibarat hentam anak kucing mengaum tapi mengajar anak kucing itu mengaum.  Mampu peribahasa PCB.advance gituh.



Orang banyak mulut ni biasanya dia yang jenis suka over dominant dalam satu percakapan. Teringat lagi masa zaman interview scholarship dulu-dulu, selalu dapat tips untuk cara bersikap profesional di hadapan orang yang mulut banyak atau femes dipanggil kepoh. Biasanya diorang akan dominant dalam temuduga. belum sempat orang habis cakap, nak je dia menyampuk. Orang macam ini biasanya orang pertama fail dalam interview. Seriously, ini fakta.



Orang banyak mulut ini biasanya kurang disenangi ramai orang. Kalau bercakap soal benda yang berfaedah ok lagi. Tapi kalau dia merepek tahap maksima, sape je yang tahan kan. Rasa macam nak hempuk je kepala bagi sedar diri sikit.Korang semua ada pengalaman berkawan dengan yang jenis banyak mulut tak?


jom share kelebihan dan keburukan orang mulut banyak.


18 comments :

whitecappuccino said...

ha..fhm sgt jenis org mcm ni..ada sorng kwn tu mmng bila dia bercerita sgt detail mesti dr A sampai Z .jenuh kita nk tadah telinga...bosan amat..pulak tu cerita yg sama diulang tayang entah berkali kali.

nadia said...

pak cikk, nanti jom join event anak yatim under nadia dekat shah alam nak?

Ayuni said...

selalunya diorg x fikir sebelum bercakap....

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Saya suka bercakap. Tapi yang penting je lah Hehe.

Rapunzeel Cikilolo said...

keburukannya. cakap tanpa fikir. haha

Leeza dayasari [santai leeza] said...

byk mulut ni kadang2 leceh. lagi2 kalau byk mulut tak kena tempat, tempat serius, tgh bekerja ker.. kena lah serius.

nadia said...

pak cikk, insyaAllah kita buat 24.2.2013. jommmm

hnahdy said...

Bnyak mulut kebayakannya dia tetap mempertahankan haknya..apa yang dia cakap kita selalu percaya.

hana xbanyak mulut. Erm.. sebenarnya hana nak ja cakap, sembang2 tapi entah la. mcm xperlu je.hana pendegar yang baik :) tiba puji diri sendiri.hehe

boni kacak said...

hahaha.. aku ni pun jenis banyak cakap.hehehe.. tapi Alhamdulillah. aku sedaya upaya pastikan orang akan suka kat aku.. bukan cakap banyak yang buat orang lain meluat kat aku..

Sunah Sakura said...

ada ada....nama dia rozuan...hahahah.. :p

Syaifuddin Alias said...

aku tak suka org becok ...sebab aku pendiam ..kekeke

J.Syazwana said...

aku banyak mulut dengan kawan rapat je. kalau kawan baru nak kenal malu iolls. hehehe

Yan Ty said...

I only talk bila perlu. tpi mympah gak dgn org yg berlagak serba tahu... potpet... xde ruang kita nk ckp...

KorN said...

salunya org byk mulut ni, skali skala kena ajar juga.. cbe cari point dan hentam die balik.. itu je cara nk ajar nya.. ni untuk jenis yg byk mulut bikin hati kita panas laa... tapi byk mulut yg jenis bagi ilmu kpda kita tak pe....

KiD said...

banyak mulut kalo untuk presentation ke.. debat ke.. ok lah.. kalo tak, hmmm.. kena benci je ler.

Miss Sue said...

hahaha..banyak mulut kalau benda baik takpe, kalau setakat nak ajak mengumpat meh sini nak tonyoh mulut tuh.. tak pun stapler mulut tu.. -_-

Iffah Afeefah said...

haha aku kan bnyk ckp

kadang aku takut org xske

yela mlut tk henti diam

cm ko kan? ehh

hafiz hafizol said...

rasanya majoriti org banyak mulut nie myb org perempuan la . kot. huhu/:


Org byk mulut nie kekadang berlagak pandai pun ada. Aku menyampah jugak..



Ko pun byk mulut kan ??? Kahkah