Thursday, January 31, 2013

DENGAR, DENGAR, DENGAR !!



Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Sibuk sangat sampaikan tak de masa nak berkongsi cerita bersama pembaca semua. Mungkin sudah heboh satu Malaya tentang "Listen, Listen, Listen!!" .. PCB sendiri pon berkesempatan melihat video tersebut dan ia sangat biadab. PCB nak berkongsi beberapa pandangan PCB terhadap video tersebut.







1) Hormati orang lain (Respect others)


PCB tergelak sakan apabila melihat speaker itu bercakap mengenai "respect" kepada mahasiswi yang memberi pandangan, walhal, adakah dengan menarik mikrofon ketika orang sedang bercakap itu adalah perkara yang baik. Sangat biadab. PCB tahu speaker seorang yang berpengetahuan luas. Tapi, instead of she pull the microfon out, it is better for her to talk politely and said we do not have so much time, let's give chance to others to speak. Jangan harap orang nak hormat kita jika kita sendiri tak hormat orang lain.



2) Mahasiswa kini lebih berani bersuara


PCB juga seorang graduan dan PCB yakin mahasiswa kini lebih kehadapan dalam isu-isu yang melibatkan kebajikan mereka. Mereka mempunyai hak untuk bersuara. PCB hormati segala apa yang dikatakan oleh mahasiswi tersebut. Sekurang-kurangnya beliau ingin mendapatkan penjelasan yang sebenar mengenai hak dia sebagai seorang mahasiswa.



3) Don't underestimate other peoples..


Memegang jawatan yang penting bukan bererti kita boleh merendah-rendahkan kemampuan orang lain. Although, the university student is just a student, don't underestimate their capabilities because, maybe they have lots of ideas better than the experts. PCB rasa jawapan yang diberikan oleh speaker tersebut sangat tidak sesuai dan kurang beradab.



PCB harap selepas ini tidak akan ada lagi video seperti ini kerana ia cuma menganggu sikap profesionalisme sesetengah individu. Apa pandangan anda mengenai isu ini? Terima kasih atas masa anda.

11 comments :

YanaUjang said...

akak siap bli t-shirt listen listen listen lg tau..hahahaha solihin zubir jual xsilap..RM20 skali pos..murah giteww~ :p

Najla Khairiyyah said...

yes. i absolutely agree!!


:D

Yuyu Zulaikha said...

kite tak suke gaduh gaduh. meremangggg~

mamawana said...

Assalam,

Dia ckp Listen3x cam mak tiri kan kan kan....

Mak Lagenda said...

Setuju ngan wan..nak soh org respect dia but dia sendiri tatau nak respect org lain. So how??

NAL said...

sangat member impak terhadap siswa, siswi malaysia...

Leeza dayasari [santai leeza] said...

isu ni... no komen.. huuu

kiwi said...

dah bagi peluang bersuara, sepatutnya dengar la apa budak tu nak cakap dulu. ni tak, tiba2 je nak listen to her. thats their program but they should at least give the student chance to finish what shes talking about.

Izzat Eshak said...

Mahasiswa seharusnya lebih intelektual dan memberikan pendapat tentang segala hal termasuk hal-hal negara

Syaifuddin Alias said...

haha..lawak je ingat balik yang ni ..kekeke

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Semua orang berhak bersuara. So, listen,listen,listen! :)