Sunday, June 16, 2013

SYANIE TERSINGKIR | MASTERCHEF SELEBRITI MALAYSIA 2 EPISOD 33 & 34Syanie tersingkir dalam Masterchef Selebriti Malaysia 2 Episod 33 & 34. Hanya tinggal 5 peserta sahaja lagi iaitu Celina, Syura, Che Ta, Kenchana dan Syanie. Untuk Masterchef Selebriti Malaysia 2 Episod 33, mereka berlima akan menghadapi Ujian Cipta Rasa.


Untuk Ujian Cipta Rasa, sedikit kelainan dan agak mencabar. Terdapat 15 bahan dalam Peti Saji Misteri. Pantri ditutup dan mereka hanya diberikan 30 minit sahaja untuk memasak. Bahan utama dalam Peti Saji Misteri malam ini adalah IKAN. Masing-masing menyediakan hidangan berasaskan ikan yang sangat menarik. Namun, pemenang bagi Ujian Cipta Rasa adalah Rozita Che Wan.


Stim Bersantan (Che Ta)


Sempena Hari Bapa hari ini, mereka berlima dikehendaki memasak menggunakan oven microwave. Che Ta mendapat kelebihan apabila memenangi Ujian Cipta Rasa dengan memilih untuk memasak lebih 10 minit daripada peserta lain. Hampir kesemua peserta tidak pernah memasak menggunakan oven microwave. Ini sudah pasti menjadi cabaran buat mereka.


3 peserta akan ke pusingan penyingkiran dan 2 peserta akan terselamat. Keputusan pemenang bagi cabaran kali ini adalah Celina. Che Ta juga dipilih sebagai pemenang dan terselamat. 3 Peserta yang perlu ke pusingan penyingkiran adalah Syura, Kenchana dan Syanie.


 Hidangan daripada Celina


Hidangan daripada Che Ta


Untuk Episod ke 34 Masterchef Selebriti Malaysia 2 adalah pusingan penyingkiran. Syanie, Syura dan Kenchana akan berentap bagi melihat siapa yang terselamat dan siapa yang bakal tersingkir. Cabaran pusingan penyingkiran adalah KETAM dan yang penting ketam itu masih hidup. Setiap daripada mereka diberikan 3 ekor ketam dan perlu merebus ketam tersebut dan mengeluarkan isi ketam. Selepas itu, barulah mereka boleh mengolah isi ketam tersebut untuk hidangan.


Mereka diberikan 60 minit untuk menyiapkan hidangan ini dengan pantri terbuka. Hidangan yang disediakan oleh mereka adalah seperti berikut.


 Ketam Bakar (Syanie)

 Pai Ketam Lembut (Syura)

Popia Ketam Masala Berkeju (Kenchana)


Keputusannya adalah Syanie tersingkir kerana hanya menggunakan 2 ketam sahaja dan tidak mengikut arahan yang ditetapkan oleh juri supaya menggunakan 3 ketam. Syanie menyumbang RM8,500 kepada Autism Society of Malaysia. 


Syanie tersingkir


Setelah Syanie terkeluar, tinggal 4 peserta lagi. Untuk episod seterusnya adalah Cabaran Sajian Luar. Celina memilih Che Ta sebagai ahli kumpulan dan mereka adalah pasukan Merah. Kenchana bersama Syura dan mereka adalah kumpulan biru.


2 comments :

cucu umie said...

alah adik mmg xtgok ahh bnda nie kalo dah kt kolej.. xad sumber..wakaka

Sunah Sakura said...

ooo.......da lama tak tengok..enot da keluar lama yee..huhuhu...tapi yang tinggal ni semua pun memang terer masak kan...