Monday, July 1, 2013

STATISTIK BLOG PCB BULAN JUN 2013



Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Seperti biasa, pada awal setiap bulan PCB akan umumkan laporan statistik blog PCB bagi bulan sebelumnya. Kali ini PCB akan umumkan statistik blog PCB bulan Jun 2013. Statistik ini dilakukan bagi melihat turun naiknya blog dan seterusnya hasil yang diberikan dapat dijadikan batu pengukur untuk melakukan suatu peningkatan kepada blog PCB.






10 pengomen tertinggi blog PCB Jun 2013.


1) Rabiatul Adawiyah (16 komen) 

2) Fyna (9 komen)

3) Hafizul (7 komen)

4) Leeza (7 komen)

5) Ezad Skytech (7 komen)

6) Aku penghibur (4 komen)

7) Saiazuan (4 komen)

8) Whitecappucino (4 komen)

9) Deno (4 komen)

10) Lydia Miza (4 komen)



Seterusnya, penyumbang trafik tertinggi bagi blog PCB Jun 2013 ( Sumber diambil dari Nuffnang sahaja kerana terdapat sedikit kesilapan teknikal pada Google Analytics.


1) Dapur Tanpa Sempadan (1959 trafik)

2) Bard (181 trafik)



10 kata kunci yang paling banyak dicari di blog PCB Jun 2013 ialah: 


1) Masterchef Selebriti Malaysia Episod 33 (222 kali)

2) Masterchef Selebriti 2 (149 kali)

3) Masterchef Selebriti 3 Episod 27 penyingkiran (138 kali)

4) Masterchef Selebriti Malaysia 2 Episod 28 (128 kali)

5) Masterchef Selebriti Malaysia Episod 29 (106 kali)

6) Perkahwinan Tengku Amalin (104 kali)

7) Masterchef Selebriti 2 Episod 39 (98 kali)

8) Masterchef Selebriti 2 Episod 25 ( 95 kali)

9) Masterchef Selebriti Malaysia 2 Episod 30 (83 kali)

10) Masterchef Selebriti 2 Episod 36 (82 kali)



Alexa ranking blog PCB Jun 2013.

Dunia : 448 769 (naik 131 451 ranking berbanding bulan lepas)

Malaysia: 3961 ( naik 1029 ranking berbanding bulan lepas)



Jumlah pelawat blog PCB Jun 2013 (Sumber Nuffnang)

Page Views: 24 235 ( turun 4729 pelawat berbanding tahun lepas)

Unique Views: 15 435 (turun 3019 pelawat berbanding tahun lepas)



Jumlah pelawat blog PCB Jun 2013 (Sumber Google)

44,798 pelawat (turun 2078 pelawat berbanding tahun lepas)



Jumlah pelawat blog PCB semenjak hari pertama

895, 732 pelawat .




               Secara keseluruhan, terdapat ramai blogger baru yang datang komen ke blog PCB. Hal ini kerana, 7 daripada 10 top pengomen adalah blogger baru yang tersenarai. Dapur Tanpa Sempadan masih memberikan trafik referral paling tinggi kepada blog PCB. Keyword paling popular untuk bulan Jun 2013 di blog PCB adalah Masterchef Selebriti Malaysia 2. Jumlah pelawat sedikit menurun mengikut sumber Google dan Nuffnang. Namun begitu, ranking bagi alexa di Malaysia  dan dunia meningkat .



p/s Tahniah pada yang tersenarai.

11 comments :

Zuan said...

branding bro dah agak solid. Pv dari hari pertama pun dah nak cecah 1juta, all the best on that..

thanks tolong promote branding baru zuan di sini.. alhamdulillah :)

Joe said...

Aku pun baru datang blog nie.

AUC said...

Wah semakin mantop ni :)

Hafizul said...

Hehe..terima kasih bro atas linknya..hehe..

J.Syazwana said...

kemahin lagik ko kan. hahaha. hebak2. :D

Aku Penghibur said...

wahhh bagus , detail semua pekara :)

Carl Lesmana said...

wish luck for you . fuyoo best nya ramai view . hekhekhek :)

bard J. said...

good luck utk bulan July.. Hehehehe

adzairdawati makdara said...

wahhh tahniah

whitecappuccino said...

bagusnya siap buat analisis lgi..tak sangka masih tersenarai sbb lately jrg bw...tq ya pcb..

Arol Mubin said...

Wahhh! :O Semoga statistik bulan Julai lebih baik daripada bulan Jun. Teruskan blogging, PCB! :)