Sunday, September 1, 2013

STATISTIK BLOG PCB BULAN OGOS 2013


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Hari ini dah masuk 1 September. 
Kejap je masa berlalu kan. 
Tak terlalu lewat rasanya untuk PCB ucapkan Salam Aidilfitri 
dan Salam Merdeka kepada kawan-kawan semua.


Kali ini seperti biasa pada awal bulan,
PCB akan umumkan statistik blog PCB pada bulan Og0s 2013.
Secara keseluruhan, PCB membuat 10 entri sahaja pada bulan Ogos.






10 Pengomen tertinggi blog PCB Ogos 2013 (sumber Yahoo Pipes)


1. Zuan Blog (9 komen)

2. Syazwana Jamal (5 komen)

3. Deno (5 komen)

4. Hazmin Hamudin (4 komen)

5. Boni Kacak (4 komen)

6. Ezad Skytech (3 komen)

7. Heartbeat (3 komen)

8. White Cappucino (3 komen)

9. Tenku Butang (3 komen)

10. Rabiatul Adawiyah (3 komen)



10 Penyumbang trafik tertinggi blog PCB bulan Ogos 2013. (sumber Google Analytics)

1. Dapur Tanpa Sempadan (768 trafik)

2. Mama Kembar 3 (71 trafik)

3. Yana MIB (42 trafik)

4. Adish Shida (17 trafik)

5. ABC (14 trafik)

6. Marya Hana (12 trafik)

7. Hafiz Hafizol (10 trafik)

8. Lydia Miza (9 trafik)

9. Eleventx (6 trafik)

10. Ezadskytech (6 trafik)



10 Kata kunci yang paling banyak dicari di blog PCB Ogos 2013 (Sumber Nuffnang)

1. Rukun Solat (39 kali)

2. Niat Solat Jumaat (34 kali)

3. Ustaz Kazim (18 kali)

4. Blog masakan (15 kali)

5. Biskut pretzel (12 kali)

6. Resepi biskut pretzel coklat (8 kali)

7. Ketupat (8 kali)

8. Blog jual T-Shirt Lelaki (8 kali)

9. Rumah Dato Siti Nurhaliza (8 kali)

10. Atuk gersang ?? (7 kali)



Alexa ranking blog PCB Ogos 2013.

Dunia : 644 835 (turun 174 944 ranking berbanding bulan lepas)

Malaysia: 13 515 ( turun 6842 ranking berbanding bulan lepas)



Jumlah pelawat blog PCB Ogos 2013 (Sumber Nuffnang)

Page Views: 6209 ( turun 4478 pelawat berbanding tahun lepas)

Unique Views: 4635 (turun 2919 pelawat berbanding tahun lepas)



Jumlah pelawat blog PCB Ogos 2013 (Sumber Google)

13383 pelawat (turun 6696 pelawat berbanding tahun lepas)



Jumlah pelawat blog PCB semenjak hari pertama

933, 286 pelawat .



Secara keseluruhan, blog PCB semakin merudum dan semakin teruk dari segi ranking. Ranking menurun di Google Analytics dan juga Nuffnang.
PCB perlu berusaha untuk update at least satu entri satu hari 
bagi meningkatkan kembali trafik dan momentum PCB.


p/s Tahniah buat blogger Nadh dan Akak Kiera atas kelahiran baby pertama mereka hari ini.

7 comments :

deno said...

tahniah semua :) tak sangka deno pun ada :(
wah tak lama dah PCB nak cecah angka sejuta^^

FaKArePa!n said...

mantap2..hehe

Zuan said...

hehe walaupun den kurang aktif komen beberapa harini, dapat #1..

blog eleventx tu tak tau macam mana boleh sumbang trafik, btw glad to see statistik blog ni pada bulan ogos sangat bagus...

Azrin Rahim said...

chaiyok.. hehe adik pon dh jrng update blog.. sejak paktikal nie.. eh hehe..

J.Syazwana said...

akhirnya aku tersenarai. hahahahha!

Hazmin Hamudin said...

Tahniah bro. Boleh dipertingkatkan lagi tu pencapaian. Yang penting entri kena update.

Lydia Miza said...

Tahniah wan:)